Kohdevenytysten avulla huippukunto nostetaan uudelle tasolle
Kohdevenytykset lisäävät voimankäytön tehoa, ehkäisevät rasitusvammoja ja hoitavat lihasten ja jänteiden kuntoa ja terveyttä. Nämä ovat merkittävimmät edut, joiden ansiosta yhä useammat huippu-urheilijat ovat ottaneet aktiiviset kohdevenytykset harjoittelunsa tehostamiseen. Näitä venytyksiä voidaan tehdä hyvällä teholla ennen harjoituksia ja kilpailuja ilman, että lihakset väsyisivät ja tulokset heikkenisivät. Niitä voidaan tehdä myös välittömästi harjoituksen jälkeen. Venytellään jopa useamman kerran päivässä harjoitusten lomassa.
Siten voidaan harjoitella entistä intensiivisemmin paremman kuntotason saavuttamiseksi. Esimerkiksi maratonin entisen naisten maailmanennätyksen 2 tuntia 15 min. 25 sek. vuonna 2003 juossut brittiläinen Paula Radcliffe vietti ennen suuria kilpailuja useita viikkoja Limerickissä Irlannissa, missä Gerard Hartmann käsitteli häntä kaksi kertaa päivässä noin kahden tunnin ajan. Hartmann kertoi tämän saksalaisen Leichtathletik -lehden haastattelussa huhtikuussa 2009. (Haastattelu konaisuudessaan löytyy sivustossa täältä.) Haastattelussa selvisi myös, että Haartmannin hoitojen salainen ase (saksaksi "Geheimwaffe") on aktiivinen kohdevenyttely ja että venytyksiä tehdään myös ennen harjoituksia ja ennen kilpailuja vammojen ehkäisemiseksi.
Hartmann on pyrkinyt pitämään käyttämänsä AIS -tekniikan ja sen suuren tehon pimennossa jopa siinä määrin, että haastattelussa hän käytti siitä aluksi saksan kielen sanaa "massieren" eli hieronta. Haastattelija oli kuitenkin sinnikäs ja sai vastauksen, että kysymyksessä oli AIS-tekniikka. Yhdysvalloissa tällainen AIS/kohdevenyttelyn tehon peittely on ollut jo pitkään tapana, koska on haluttu varjella maan omien urheilijoiden kilpailukykyä.
Gerard Hatmann on kuitenkin vuodesta 2015 lähtien ryhynyt järjestämään Irlannissa klinikkansa yhteydessä AIS/kohdevenyttelyn lyhyitä kursseja ja kertoo niistä nettisivustollaan www.hartmann-international.com. Kursseja ja harjoituksia pidetään urheilijoille ja valmentajille sekä erikseen fysioterapeuteille, joille opetetaan myös AAIS:ää eli avustettuna tehtyä aktiivista kohdevenyttelyä (Assisted Active Isolated Stretching). Näin hän on entistä avoimempi hoidoissaan käytetystä tekniikasta.
Raskaiden harjoitusten edellä ja jälkeen sekä niiden välissä tehdyt AIS/kohdevenytykset ovat itse asiassa lihasten ja jänteiden tehohoitoa, jossa korjataan mikrovaurioita, irrotetaan kinnikkeitä ja ehkäistään krampit sekä hoidetaan lihaskivut ja rentoutetaan lihakset perusteellisesti. Muilla venytystekniikoilla tällainen tehohoito ei ollut mahdollista eikä sen vuoksi yhtä intensiivinen harjoittelukaan onnistunut. Parhaiten tällainen tehohoito onnistuu AIS-tekniikan oppineen ammattilaisen, kuten fysioterapeutin tai hierojan avustamana. Urheilija voi tehdä venytykset itsekin, mutta hän voi keskittyä paremmin itse harjoituksiin, kun avustaja huolehtii venytyksistä.
Suomessa näitä AIS-tekniikan ammattilaisia on vielä hyvin vähän. Sen sijaan norjalaiset ovat jo usean vuoden ajan kouluttaneet heitä. He hankkivat AIS/kohdevenyttelyn korkean tason asiantuntijan, urheilulääketieteen tohtori Ben Benjaminin pitämään kursseja Oslossa. Tohtori Benjamin on AIS-tekniikan kehittäjän Aaron L. Mattesin lähin työtoveri ja pitkän uran tehnyt terapeutti. Esimerkiksi vuoden 2015 kesäkuussa kuntoklinikka Balanz yhdessä Norjan hierojien liiton (Norges Massasjeforbund) kanssa järjesti Benjaminin vetämän kohdevenyttelykurssin fysioterapeuteille, hierojille, toimintaterapeuteille ja "personal trainereille".
Nämä koulutuksen saaneet ammattilaiset sitten avustavat urheilijoita venyttelyssä. Selittäneekö tämä osaltaan myös sitä, että Norjan hiihtäjät ovat viime vuosina nostaneet tasonsa entistäkin korkeammalle? He voittivat talvella 2016 maastohiihdon maailmancupin kolme ensimmäistä sijaa sekä miesten että naisten hiihdossa. Hiihto on Norjan urheilun ykköslaji ja siihen käytetään runsaasti resursseja sen lisäksi että hiihtäjillä itsellään on vahva halu ja motivaatio harjoitella intensiivisesti.
|