KOHDEVENYTYKSET
SOPIVAT KAIKILLE

Venytysasennot ovat
yksinkertaisia ja helppo oppia sekä sopivat jokaiselle iästä ja fyysisestä kunnosta riippumatta.

Kohdevenytykset vähentävät lihasten kireyttä ja kipuja sekä
ehkäisevät kramppeja.

Venytykset helpottavat
liikuntaa ja arkiaskareita
sekä antavat hyvän olon tunteen.

"Aktiivinen kohdevenyttely"
-kirjan 53 venytystä myös
vahvistavat kehon lihaksia ja hoitavat niiden sekä jänteiden ja nivelten kuntoa ja terveyttä.

Aaron Mattes on tehnyt opaskirjan "Specific Stretching for Everyone,"
jossa on kuvattu kohde-
venytykset kehon tärkeim-
mille lihaksille. Venytyksiä
olisi hyvä tehdä päivittäin
ja perusteellinen venyttely
ainakin kerran viikossa.

AKTIIVINEN KOHDEVENYTTELY -KIRJASTA ILMESTYI
VUONNA 2014 NELJÄS, TÄYDENNETTY PAINOS

Kirjassa on ohjeet 53
tärkeimmän venytyksen
tekemiseen 30 eri
urheilulajin harrastajille.
Siinä on myös runsaasti
tietoa aktiivisesta
kohdevenyttelystä ja sen
perusteista sekä vertailua
muihin venytystapoihin.

Maailmalla kohdevenyttely
tunnetaan nimellä AIS eli
"Active Isolated
Stretching." Aaron L.
Mattes kehitti sen
USA:ssa 1970 -luvulla.Mattesin uusin kirja
AIS/kohdevenyttelystä on
"Aaron Mattes`Active
Isolated Stretching".
Se ilmestyi vuonna 2012
ja siinä on kuvattu noin
120 venytystä kehon eri
lihaksille ja niiden osille.

Näin suuri määrä
venytyksiä on tarpeen erityisesti fysioterapian
sovelluksia varten.
Urheilijat tarvitsevat
tarkkaan kuhunkin
lihakseen tai sen osaan
kohdistettuja venytyksiä
muun muassa vammoista
kuntoutumisessa.

AIS/kohdevenyttely maailman huippu-urheilussa

Kohdevenyttely lisää voimankäytön tehoa, ehkäisee rasitusvammoja ja hoitaa lihasten ja jänteiden kuntoa ja terveyttä

Nämä ovat merkittävimmät edut, joiden ansiosta aktiivinen kohdevenyttely on lisännyt suosiotaan huippu-urheilussa. Suuri etu on myös, että sitä voidaan tehdä - toisin kuin tavallista staattista venyttelyä - ennen harjoitusta ja kilpailua sekä välittömästi niiden jälkeen. Nämä kohdevenyttelyn hyvät puolet kirkastuvat, kun kerron niistä hieman tarkemmin.

Tutkimusten mukaan kohdevenyttely lisää liikkuvuutta enemmän kuin tavallinen staattinen venyttely. Samalla se hoitaa kehon kudosten kuntoa ja terveyttä sekä vähentää lihaskipuja tehokkaasti. Venyttely ennen urheilua avaa täydet liikeradat. Lihasvoimalla, jonka urheilija on saavuttanut, mutta pitemmällä liikeradalla liikkeen nopeus kunkin ponnistuksen lopussa on suurempi ja suoritus tehostuu. Myös liikkeiden tarkkuus paranee. Liikkeet ovat kitkattomia ja rentoja, koska venytykset irrottavat lihasten ja jänteiden kiinnikkeitä. Tulokset paranevat myös tarkkoja liikeratoja vaativissa lajeissa. 

Ehkäisee rasitusvammoja ja parantaa tuloksia 

Kohdevenyttelyä on hyvä tehdä ennen urheilua. Avaamalla liikeradat läpi koko niiden aktiivisen pituuden, se estää lihasten ylirasitusta ja venähdyksiä sekä revähdyksiä. Rasitusvammojen riski pienenee merkittävästi. Kohdevenytyksiä voidaan tehdä myös kohta harjoituksen jälkeen, koska lyhyet, rauhalliset venytykset eivät vahingoita rasittuneita lihaksia, mutta nopeuttavat palautumista. Hapen saanti ja palamisjätteiden poistuminen elimistöstä nopeutuvat, krampit estyvät ja lihakset rentoutuvat. 

Koska palautuminen nopeutuu, seuraava harjoitus voidaan tehdä aikaisemmin tai suuremmalla teholla. Se nopeuttaa kunnon kehittämistä. Venytykset parantavat kudosten kuntoa ja terveyttä pitkälläkin aikavälillä. Näillä kohdevenyttelyn eduilla on suurella kuormalla harjoittelevalle ja kilpailevalle huippu-urheilijalle ratkaiseva merkitys. Hän pystyy palautumaan nopeammin ja lisäämään harjoittelun tehoa ja kuitenkin välttämään rasitusvammoja. Harjoittelu- ja kilpailutaukoja on vähemmän. Tulokset paranevat. 

Aaron Mattes toi AIS/Kohdevenyttelyn USA:n olympiaurheilijoille 1980 -luvulla

Mattes on kinesiologi, kehittäjä ja tutkija tieteenalalla, joka tutkii kehon liikkeitä urheilun ja terveydenhoidon tarpeita varten. Mattes on klinikassaan Floridassa ja kursseillaan eri puolilla maailmaa kouluttanut lähes tuhat fysioterapeuttia ja lääkäriä AIS-terapeuteiksi. AIS -klinikoita on kaikissa USA:n osavaltioissa ja noin kymmenessä muussa maassa. Mattes toimii USA:n olympiajoukkueen venyttelyn asiantuntijana ja konsulttina. Hän alkoi valmentaa ja avustaa olympiatason urheilijoita jo 1970 -luvulla toimien satojen urheilijoiden terapeuttina ja ohjaajana.  Näin Yhdysvaltojen huippu-urheilijat saivat AIS/kohdevenyttelyn opastusta jo varhain. 

Mattes avusti venyttelyssä useita olympiavoittajia. Heistä Carl Lewis voitti yhdeksän olympiakultaa pikajuoksussa ja pituushypyssä 1980- ja 1990 -luvuilla. Hän on esimerkki urheilijasta, jonka pitkään uraan kohdevenyttelyllä oli merkittävä osuus. Mattesin oppilaat, Jim ja Phil Wharton ovat samoin pitkään toimineet kohdevenyttelyn opettajina ja levittäjinä. He avustivat Barcelonan olympiakisoissa vuonna 1992 USA:n yleisurheilu- ja uintijoukkueita kohdevenyttelyssä ja heidän avustamansa urhelijat saivat runsaasti mitaleita.  

Mattes ja Whartonit ovat aika vähän kertoneet niiden satojen eliitti-urheilijoiden nimiä, joita he ovat ohjanneet AIS:n käyttöön. Muutamia nimiä tiedetään, kuten Alberto Tomba, moninkertainen olympiavoittaja alppihiihdossa, golfin taitaja Tiger Woods, koripalloilija Michael Jordan sekä aikansa tennishuippu Pete Sampras.

USA:sa ja Kanadassa muutos venytystekniikassa on edennyt jo pitkälle. Muutos on saanut lisää vauhtia siitä, että NASM (National Academy of Sports Medicine), yhdysvaltalainen urheilulääkäreiden yhteisö suosittelee venyttelyyn ennen urheilua staattisen venyttelyn tilalle kohdevenyttelyä ja dynaamista venyttelyä. 

Gerard Hartmann levitti AIS/Kohdevenyttelyn yli 20 maahan

Hartmann on irlantilainen, juoksijoiden vammojen hoitajana tunnettu fysioterapeutti. Nettisivuillaan (www.hartmann-international.com) hän kertoo toimineensa Barcelonan olympiakisoista lähtien fysioterapeuttina olympiakisojen urheilijoille. Atlantan olympiakisoissa hän oli Irlannin joukkueen fysioterapeutti ja Sydneyssä, Ateenassa sekä Pekingissä ja edelleen Lontoossa Britannian joukkueen fysioterapeutti. Hän on ollut yli 400 olympiatason urheilijan terapeutti. Heistä 61 on olympiamitalistia ja 47 maailmanennätyksen tekijää. Hartmann ei arastele kertoessaan näistä asiakkaistaan. Heitä on ympäri maailman, yhteensä yli 20 maassa, Algeriasta Jamaikalle ja Australiasta Venäjälle.

Heidän joukossan oli pikajuoksun olympiavoittajia Carl Lewis, Linford Christie ja Cathy Freeman sekä maailmanmestareita Colin Jackson ja Frankie Fredericks sekä MM -maratoonareita Grete Waitz ja Paula Radcliffe. Norjalainen Grete Waitz muistetaan maratonin maailmanmestarina Helsingin mm -kisoista 1984 ja Radcliffe vastaavasti Helsingin vuoden 2005 kisojen maailmanmestarina. Radcliffe juoksi naisten maailmanennätyksen 2:15:25 Lontoossa vuonna 2003. Brigid Koskei paransi tätä ME:tä vuonna 2019. Myös miesten maratonin ME:tä kahdesti parantanut Khalid Khannouchi on Hartmannin hoitama ja ohjaama.

Nettisivuillaan Gerard Hartmann kertoo ohjaamiensa urheilijoiden harjoitusohjelmasta, jossa aktiivinen kohdevenyttely on merkittävänä osana. Hän opetteli sen vuonna 1990 Aaron Mattesin klinikalla Floridassa. Hartmannin nettisivuilla on kuvattu otsikolla "Hope on a Rope" hänen ohjeensa kymmenelle tärkeimmälle kohdevenytykselle.

Hartmannin oma klinikka on Irlannissa, University of Limerickin yhteydessä, mutta hän käyttää paljon aikaansa myös mm. Keniassa. Hartmann on hoitanut ja valmentanut kenialaisia juoksijoita yli kaksikymmentä vuotta. Hänen ohjaamiaan Kenialaisia maailmanmestareita olivat mm. Moses Kiptanui, Douglas Wakihuri, William Tanui, Linet Masai ja Vivian Cheryot. Kohdevenyttely on vaikuttanut kenialaisten juoksijoiden hämmästyttävään menestymiseen. Se hoitaa kehoa ja korjaa rasitusvammojen alkuja sekä nopeuttaa palautumista. Voidaan harjoitella runsaasti ilman rasitusvammojen lisääntymistä.

Hartmannin työskentely kenialaisten kanssa on niin kiinteää, että vuonna 2010 hän perusti klinikan Keniaan, Iteniin lähes kolme kilometriä meren pintaa ylempänä olevan korkean paikan harjoituskeskuksen yhteyteen. Hän on työskennellyt siellä kolmisen kuukautta vuosittain. Keskuksessa harjoitteli Hartmannin ohjauksessa myös brittien Lontoon olympiakisoihin valmistautuneita juoksijoita, kuten mm. Mo Farah, joka voitti 10 000 metrin ja 5 000 metrin kultamitalit sekä Lontoossa että Moskovan ja Pekingin MM-kisoissa ja edelleen Rion olympiakisoissa.  

(Kohdevenyttelyn sivustossa kerrotaan perusteellisemmin otsikolla "Mo Farah ja Usain Bolt sekä AIS/kohdevenyttely" Hartmannin venyttelyohjeista valmentamilleen urheilijoille.)

Etiopialaisia olympiavoittajia on myös ollut melkoinen joukko Hartmannin ohjauksessa. Haile Gbreselassien lisäksi heitä ovat mm. Kenenisa Bekele ja Tirunese Dibaba. Dibaba voitti Lontoon olympiakisoissa 10 000 metrin kultaa. Gebreselassiella on 10 000 metrin ja 5 000 metrin juoksuista kaksi olympiakultaa ja neljä maailmanmestaruutta sekä tukku maailmanennätyksiä. Bekele voitti kultaa sekä Ateenassa että Pekingissä 10 000 metrin kisassa. Hän myös paransi Gebreselassien ME -aikoja. Kympin ja vitosen maailmanennätykset ovat nyt (vuoden 2018 alussa) edelleen hänen nimissään.

Kohdevenyttely leviää myös Euroopassa

Euroopassa muutos on käynnissä maissa, joissa on Mattesin kouluttamien AIS -terapeuttien perustamia kohdevenyttelyä soveltavia klinikoita. Niitä on Britannian ja Irlannin lisäksi ainakin Saksassa, Hollannissa, Belgiassa, Norjassa ja Italiassa (Ruotsikin on ollut Mattesin "stretchingusa.com" -sivujen luettelossa, mutta ei ilmeisesti pysyvästi). Kursseja ja koulutusta järjestetään urheilijoille ja kuntoilijoille. Venyttelyn oppii myös kirjoista ja videoista. Kohdevenyttelyn tieto ja taito leviää nyt vauhdilla Euroopassa.  Yhteensä maailmassa kohdevenyttelyn käyttäjiä on ilmeisesti miljoonia. Netistä hakusanoilla "active isolated stretching" löytyi vuoden 2012 lopulla noin 12 miljoonaa kohdetta. Tämä kuvaa sitä, kuinka paljon kohdevenyttelystä kirjoitetaan ja keskustellaan. 

Linkkejä AIS/kohdevenyttelyn sivuille:

Aaron L. Mattes: www.stretchingusa.com

Jim and Phil Wharton: www.whartonperformance.com 

Gerard Hartmann: www.hartmann-international.com